در سال 2016 م.، پژوهشی دهروزه در آناقیزلی تپه درحدود 9 کیلومتری بسطام بهمنظور شناسایی گاهنگاری کلی محوطه و استقرارگاه انجام شد. هدف از این کار ارزیابی پرسش پژوهشی «پروژۀ گسترش اورارتو» بود. پژوهشهای باستانشناختی در دشتهای بالادست و پاییندست آناقیزلی تپه نشاندهندۀ تداوم استقرار از عصر مفرغ میانی تا اواخر عصر آهن است که در عصر آهن 3 و 4 به اوج خود رسیده است. بررسیهای مغناطیسی در دشت بالادست دو مجموعۀ ساختمانی الف و ب را آشکار کرد که نقشههای معماری آنها متفاوت است و احتمالاً حاکی از پیشینه گاهنگارانه آنهاست.
کاوشهای مقدماتی در ترانشۀ RGL3 برسازۀ چشمگیری متمرکز بود که در فاصلۀ نزدیکی در جنوب مجموعۀ ساختمانی ب قرار دارد. پیشاز کاوش در گودال حفاران غیرقانونی میشد لایهنگاری را بررسی کرد. در حال حاضر، فقط استقرار نهایی را در این سازه میتوان بهعصر آهن 4 نسبت داد. ارتباط معماری و گاهنگاری آن و ارتباطش با مجموعۀ ب و همچنین ارتباط لایهنگاری آن با نهشت زیرینش که ترکیبی از آوار و خاکستر است و بهعصر آهن 3 مربوط میشود در گرو پژوهشهای فراتر است.
نتایج پژوهشهای ما بر اهمیت آناقیزلی تپه در راستای پروژۀ پیشگفته مهر تائید میزند. سوای شباهت سفالهای بهدستآمده با سفالهای بسطام، که دور از انتظار نیست، سفالهای بهدستآمده از ترانشۀ RGL3 ازنظر گونهشناسی بهسفالهای عصر مفرغ جدید و هموندگان (مجموعهها) عصر آهن 1 و 2 از حوزۀ دریاچۀ ارومیه شباهت دارد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
اموال فرهنگی دریافت: 1399/4/14 | پذیرش: 1398/4/10 | انتشار: 1398/4/10